Bier

Perfecte Liefde --Nicolas Flamel -- Zomerbier -- Het begin --

Onze brouwsels zijn tot nu toe (helaas?) bier gebleven.

We maken onze brouwsels in kleine hoeveelheden. (tot 130 liter per keer)
In de zoektocht naar goud experimenteren we veel.

Perfecte Liefde

Brouwmaand: januari (te koop voor valentijnsdag)
Al in 2015 ontstond het idee voor het perfecte liefdesbier en waren de eerste proeven hiervoor.

Het blonde bier met op de achtergrond lichtjes de smaak van rozen maakt dit de ultieme liefdesdrank.
Het bier was begin februari 2017 voor het eerst beschikbaar in 100 flessen van 0,33 liter.


Het bier wordt verkocht met aangebonden achteretiket en gerbuiksaanwijzing.
Hiermee kan je je persoonlijke achteretiket maken (bijvoorbeeld voor je geliefde,
of met een gewoon goede tekst.


Nicolas Flamel

Brouwmaand: voor oktober
Genoemd naar deze beroemdheid in de Alchemie, die met bier en drank ook wel raad wist is deze Whisky Infused Russian Imperial Stout.

Nicolas Flamel is donker, duister, rauw zwaar bier dat gewichtig je mond vult vanaf de eerste slok.
Het alcoholgehalte ligt ongeveer op 9,5%
De eerste productie bestond uit 85 flessen.


Ontstaan
De eerdere pogingen gaven geen succesvol recept voor goud, maar het bier dat was ontstaan begon na even liggen steeds lekkerder te smaken.
Helemaal niet verkeerd om proberen goud te maken en blij te worden van een goede mislukking!
Vanaf nu is de aanpak anders: In ons laboratorium worden diverse ingredienten en mengsels geprobeerd. Als basis namen we een stout Russisch Imperial recept. Omdat de diepe donkere kleur gewichtig aandoet het grote gewicht toch een belangrijke eigenschap van goud is. Aan deze basis voegden we andere al reeds gegiste bestanddelen toe en we hoopten steeds op een goed (goud) of in elk geval lekker resultaat. Helaas is dit behoorlijk tijdrovend, omdat elke keer het brouwsel een aantal weken moet staan om de juiste reactie te geven.
Toevalligerwijs kwamen we tijdens deze experimentele fase een oude gravure van Nicolas Flamel tegen. Nicolas Flamel was door Rembrandt geportretteerde Parijzenaar die naam en faam had in de filosofie, wiskunde, Schrijverij en jawel in de Alchemie.
Nicolas maakte in elk geval goud (verkocht zijn recepten voor veel geld en heeft helaas ook met minder aangename dingen kapitaal bemachtigd), schreef een boek van de verandering der metalen en wendde voor de Steen der Wijs-begeerte te hebben.
En hij hield, te zien aan zijn opgetrokken wenkbrouw ook wel van een lekker biertje.
Goud hebben we weer niet kunnen maken, maar wel een heerlijk bier.
Deze samenloop van omstandigheden was te toevallig om te negeren.
We hebben Nicolas Flamel - postuum - tot patroon en naamgever van dit bier gekroond.

Zomerbier

Brouwmaand: mei/juni

De alchegisten wilden een mooi zomerbier brouwen. Wat geeft nu dat echte zomergevoel? Dat is een lekker biertje in de warme ochtendzon, of een glas pastis met water aan de middelandse zee...
Dit werd dus de nieuwe combinatie.
Na verschillende proeven is het gelukt: een mooi fris zomerbier, met op de achtergrond de pastis en dan net zo dat hij dat tikje geeft dat je je helemaal blij en zomers voelt.
Het begint al bij het openen van de fles. De zomerkriebels vliegen gewoon om je oren.

Jouw etiket voor zomerbier?!

Hoe zit jouw perfecte zomerbeleving eruit?

Ontwerp je eigen zomerbier etiket en bestel flessen voor jezelf en je vrienden. Ook voor de winkelverkoop zal een selectie van de zomerbier etiketten worden gekozen. Dus doe mee en stuur je etiket in.

Het begin

In de eerste poging om goud te maken van bier voegde Alchemist een goede Champagne (La Gille & Fils brut) toe aan de Tripel van de Wildervanker Brouwerij.
Het goedje begon meteen heftig te borrelen en te schuimen. De kleur was veel belovend, maar helaas:
het wonder bleef uit.

Wat overbleef was een biertje met de frisheid van de champagne. Ideaal voor een mooi feest!
Whisky oet Grunn (de eerste echte Groninger Whisky) leek Alchemist kansrijk voor het maken van goud uit bier.
Voor zover bekend was Alchegist hiermee de eerste die whisky voor de nagisting combineerde met bier.
Bij de Wildervankder Brouwerij werd de whisky toegevoegd aan een Imperial Stout. Een grote reactie bleef helaas uit: weer geen goud!

Maar de whisky geeft dit donker bier wel een stoere smaak.
Je staat zo op je kop.

WAAR    ALCHEGIST    BIER

DANK    HOME